POYD Başkanı Hakan Saatçioğlu: "Turizm Sektörü Zor Günler Geçiriyor"

8 Ağustos 2024
POYD Başkanı Hakan Saatçioğlu: "Turizm Sektörü Zor Günler Geçiriyor"

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, turizm sektörünün artan maliyetler ve karşılaşılan çeşitli zorluklar nedeniyle zor günler ile karşi karşıya olduğunu söyledi.

POYD Başkanı Hakan Saatçıoğlu, Turizmdays.com editörü Emin Demir’e konu hakkında şunları söyledi:

‘’Özellikle otel işletmecileri, geçtiğimiz yıla göre personel maliyetlerinde Euro bazında %50-55 arasında bir artış yaşandığını ifade ediyor. Oteller, tüm satışlarını Euro üzerinden yapmalarına rağmen, Euro'nun baskılanması durumunda Türk Lirası olarak gelirlerin düşük kalacağı, ancak giderlerin yüksek seviyelerde seyredeceği uyarısında bulunuyorlar.

Maliyet Artışları

Yiyecek ve içecek maliyetlerinde ciddi artışlar gözlemleniyor; içecek fiyatları neredeyse %100-110 oranında artmış durumda. Bakım, Onarım, işletme ve Enerji maliyetleri de artış trendinde, bu da otellerin genel maliyetlerini daha da artırıyor. Ancak tüm bu artışlara rağmen otel işletmecileri, haksız bir şekilde eleştirildiklerini düşünüyor. Özellikle, komşu ülke Yunanistan'daki otellerle fiyat karşılaştırmaları yapılırken, otel kalitesinin göz ardı edildiği belirtiliyor.

Antalya'daki oteller genellikle 4 ve 5 yıldızlı büyük tesisler olup yüzde 50 yıl boyunca açık kalıyorlar. Ancak sezonsal talep dengesizlikleri nedeniyle sadece dört ay boyunca kâr elde edilebiliyor. Geri kalan aylarda ise ya zarar ediliyor ya da maliyetler ancak karşılanabiliyor. Buna rağmen, sektörün en buyuk sorunu olan personel elde tutma amacıyla otellerin kış aylarında da açık kalması gerektiği vurgulanıyor.

Personel Sıkıntısı

Pandemi sonrası dönemde, turizm sektöründe çalışan personel ile ilgili büyük sıkıntılar yaşanmakta. Özellikle maaşlar, barınma sorunları ve sezonluk çalışma gibi konular öne çıkıyor. Otel işletmecileri, personelin 12 ay boyunca istihdam edilmek istediğini ancak mevcut koşullarda bunun mümkün olmadığını belirtiyor.

Antalya'da altı aylık bir turizm sezonu olması, çalışanların barınma sorunlarını da beraberinde getiriyor. Çalışanlara yeterli lojman sunulamadığı belirtilirken, turizm sektöründe mesleği daha cazip hale getirecek adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor. Yeni nesil çalışanların bilgi ve eğitime olan ilgisi göz önünde bulundurularak, sektördeki deneyimlerin ve bilgilerin genç nesle aktarılması gerektiği ifade ediliyor.

Eğitim ve Stajyerler

Turizm sektöründe eğitim konusunda da ciddi sorunlar yaşanmakta. Stajyer alımında meslek okulların, otellerden para talep edilmesi bu yıl sorun haline geldi, meslek okulların öğrencilerinin eğitim kalitesini düşürmekte ve ticarete dönüştürmesi yanlış bir yaklaişm.  Otel işletmecileri, stajyerlerin otellere geldiklerinde yeterli ve sağlıklı bir eğitim alabilmeleri için otellerde tam zamanlı eğitim departmanlarının kurulması gerektiğini ve üst yönetiminin satış & pazarlama kadar önemli olan egtime ve stajerlere önem vermeleri gerektiğini savunuyorlar. Personel ististamın bugünden yarına değişmesi zor, ama bugünden yapacağımız her türlü her türlü ileştirmeler 3-4 yil sonra meyvesini verecektir.

Kârlılık ve Yatırımlar

Turizm sektöründe kârlılık oranlarının %30-35 bandında olması gerektiği belirtilirken, yatırımcıların geri dönüş süresi olarak 14-18 yıl arasında bir süre öngördükleri ifade ediliyor. Bunun yanı sıra, otellerin 6-7 yilda bir kismen de olsa düzenli olarak yenilenmesi gerektiği, aksi takdirde hem ülke içinde ve uluslar arasi rekabet gücünün kaybedilebileceği vurgulanıyor.

Çözüm Önerileri

Turizm sektöründeki bu zorlukları aşmak için otel işletmecileri, sektör temsilcilerinin ve devletin bir araya gelerek niyetlerini hayata sokmak ve çözüm odaklı adımlar atması gerektiğini belirtiyorlar. Döviz kuru üzerindeki baskıların azaltılması, personel sorunlarının çözülmesi ve geneleksel eğitim sistemininden uzaklaşip Z kuşağına hitap edecek eğitime ve iyileştirilmesi, sektörün sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahip.